Thursday, January 19, 2012

Știaţi că denumirea de PIZZA...

  ... provine din regiunea Napoli a secolului 16, când"pizza" era denumirea unei pâinii rotunde şi plate, folosite de brutari mai mult pentru a verifica temperatura cuptorului? Această pâine era vândută pe stradă şi în limbaj colocvial era numita"pânea săracului".
  Un alt studiu, prezintă însa ideea ca denumirea de "pizza" ar proveni de la cuvânt italian vechi "pizzicare" - un cuvânt folosit pentru a descrie modul în care un obiect este apucat spre a fi scos din cuptor. Brutarii erau numiti pizzaioli iar magazinele de pizza se chemau laboratori.
  Se pare ca istoria pizzei are însă rădăcini în epoca neolitica, atunci când pâinea în formă plată era mult mai usor de copt. Babilonienii, israeliţii, egiptenii, armeni, greci şi romani, au mâncat pâine plată nedospită, coaptă în cuptoare de lut. Grecii, romanii şi egipteni mâncau pâine unsă cu ulei de măsline şi condimente indigene (ceea ce astăzi se numeşte focaccia).
  Pizza, asa cum este cunoscut
  ă astăzi, a apărut în regiunea Napoli, iar termenul "pizza" a fost pentru prima dată consemnat în anul 997, în localitatea Gaeta, un port dintre Napoli şi Roma.

  În traditia locală napolitana, o pizza adevărată trebuie coapta în cuptoare construite din roca vulcanică a Vezuviului, pentru că ele pot absorbi mai multa căldura decât cărămizile obisnuite şi deci fac posibilă coacerea la o temperatură mai ridicată, păstrează aroma de fum şi determină formarea unei cruste subtiri şi crocante. În casele oamenilor de rând, această pâine era servită cu diverse legume sau fructe şi ulei de măsline, constituind un meniu simplu, rapid, gustos si fără pretenții ce a devenit mâncare traditională.
  Prima pizzerie a fost deschisă în 1830 la Napoli, sub numele de"Antica Pizzeria Port’Alba" pizzerie ce functionează încă și astăzi.
  O altă pizzerie faimoasă este "Da Michele", deschisă în 1870 . Se sustine că aici s-ar fi creat reteta Pizzei Marinara - prima pizza pe care s-a pus brânză. Desi se numeşte Marinara, reteta traditională nu contine peşte sau fructe de mare, ci sos de roşii, oregano, usturoi si ulei de măsline. În limba italiana, sotia marinarului se numeşte "marinara" şi aceasta pizza reprezenta mâncarea cu care "marinara" îsi aştepta sotul venit din larg, în golful Napoli.
  Însa cea mai faimoasă pizzerie este fără doar si poate "Pietro... e basta così" ("Pietro... și atât"), deschisă în 1880 (pizzeria mai functionează și astăzi sub numele de "Pizzeria Brandi"). Brutarul Raffaele Esposito, pe atunci cel mai vestit pizzaioli, conducea pizzeria împreuna cu Giovanna Brandi. Legenda spune ca în anul 1889, regele Umberto I şi regina Margherita de Savoyel l-au invitat pe Raffaele sa le prezinte acest nou şi interesant fel de mâncare. În dorinţa de a impresiona şi pentru a le arăta patriotismul său, acesta a garnisit blatul de pâine în culorile steagului italian, folosind verdele frunzelor de busuioc, albul mozzarelei şi roşul sosului de roşii. Regele şi regina au fost deosebit de încântaţi si de atunci, această pizza poartă numele reginei.
  La începutul anilor 1900, pizza a început sa pătrundă în oraşele Statelor Unite, datorită italienilor emigranţi, mai ales în New York şi Chicago - oraşe cu o populaţie italiană numeroasă. Micile cafenele italiene au început să ofere pizza.
  În rândul soldaţilor americani si europeni, pizza a devenit foarte populară, mai ales la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, după ce au servit această mâncare pe frontul italian.
  Prima pizzerie americana a fost deschisă în 1905 de Gennuardo Lombardi (Spring Street 53 1/3) în New York City. La Roma cea mai cunoscută pizzerie este "Da Baffetto".

Post Title

Știaţi că denumirea de PIZZA...


Post URL

http://destivscaos.blogspot.com/2012/01/stiati-ca-denumirea-de-pizza.html


Visit destivscaos for Daily Updated Wedding Dresses Collection

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

My Blog List